Ravenburg... of was het toch Lennik & omgeving?

Afleveringen 1-25

 

1. Codenaam “Waterman”

Synopsis:
Ex-Opkoper Pol Tack is op zoek naar een nieuwe job. Wanneer hij op straat ziet hoe Ann in een bestelwagen van Sardonis wordt gesleurd, vraagt tante Merlina hem om haar terug te halen en heeft hij zijn eerste job als detective op zak.

Gastacteurs:
Nonkel Bob:                                            Bob Davidse (1920-2010)

Garagist Sjarel:                                     Jef Elbers (Dick Durver) (1947-)

Buitenlocaties:
De opnames vinden plaats in de ZWARTE ZUSTERSSTRAAT in AALST (ter hoogte van huisnummer 17 voor de openingssequentie (1)) en in de DESIREE DE WOLFSTRAAT (2) (naast het Stadspark). Ook Garage De Koster langs de BRUSSELSTRAAT 534 in DILBEEK (3) is een locatie.

 

 
Uitvinding:
Parafix
Appendiscoop


Wist-je-datje:
Merlina is een goedkope reeks. De “rode” SARDONISWAGEN is in de eerste afleveringen de wagen van Sardonis maar hij doet tegelijkertijd ook dienst als productiewagen waardoor hij, met dank aan enkele onzorgvuldigheden, vaak onbedoeld in de reeks opduikt.

Scenarist Jef Elbers speelt zelf een klein gastrolletje als “Sjarel, de garagist”


2. Vliegende Schotels boven Ravenburg

Synopsis:
Commissaris Stapel wordt op zijn fiets bijna omvergeduwd door twee Marsmannen van Venus, die beweren dat ze binnenkort met een vliegende schotel op het marktplein van Ravenburg zullen landen. Is dat echt waar, of is het een excuus om de bank onbewaakt achter te laten?

 

Gastacteurs:
/

 

Buitenlocaties:

Het plein waar de Marsmannen van Venus, zouden landen is in werkelijkheid het GEMEENTEPLEIN van HULDENBERG  (info verkregen via & met dank aan Giovanni De Ceuninck). Info over het toenmalige ASLK kantoor via watermanroeptmerlina@gmail.com

 

Uitvinding:

AKK – AntiKogelKrant

Wist-je-datje:
De "Marsmannen die van Venus"  kregen ook een papieren versie in de vorm van een Merlina-Stripverhaal


3. Het spook van Villa Belettagio

Synopsis:
Graaf Villa de Belettagio wordt gek omdat het in zijn huis spookt. Ann en Pol komen zich presenteren als huispersoneel om een oogje in het zeil te houden, maar worden door de arrogante neef van de graaf het vuur aan de schenen gelegd.


Gastacteurs:
Graaf de Belettagio:                              Leo Haelterman (1935–1984)
Frank Villa de Belettagio:                   Arthur Semay (1955–2010)

Buitenlocaties:
De opnames vinden plaats in en rond het kasteel "Achtendries" langs de ORCHIDEELAAN in OOSTAKKER. (info verkregen via & met dank aan Gaetan Poelman). 

 


Uitvinding:

Onzichtbaar touw
Goudzoeker


4. Prototype Z.A.T.-22

Synopsis:

Pol doet mee aan een scoutsspel waarbij hij zich uitgeeft voor spion. Een gangster die hem voor een echte spion aanziet duwt hem de plannen van een nieuwe uitvinding, het  “Zwevend Automatisch Toestel” in zijn handen en hij kan het op het politiebureau komen uitleggen.

Gastacteurs:

Lepe Leo:                                             Max Schnur (1936 -1995)                              
Geheim Agent 1:                             Luk De Koninck (1952-)
Geheim Agent 2:                             Bob Stijnen (1939-2014)                                                                            


Buitenlocaties:
De opnames vinden plaats in het centrum van GRIMBERGEN (aan de kerk) en in de DORPSSTRAAT (afgifte plannen) en honderd meter verder, aan de overkant, ter hoogte van de Basisschool "De Cirkel", n°24, wordt Pol ontvoerd. Het huis langs de WESTVAARTDIJK 316, nabij de brug, is het huis waar Pol opgesloten zit. De scouts vertrekken langs de overkant, via de OOSTVAARTDIJK.

Uitvinding:
/

Wist-je-datje:
De binnenopnames (geheime dienst) gaan door in het omroepgebouw aan de REYERSLAAN, waarschijnlijk in de lokalen van de Dienst Jeugd. (cfr. namen postvakjes)


5. De Drie Engelen

Synopsis:

Drie schilderijtjes van aartsengelen zijn het doelwit van een kunstdief. Met telkens één week tussen verdwijnt er elke zaterdagnacht één schilderijtje. De pastoor vraagt aan Merlina om de zaak te onderzoeken, alhoewel hij geen geld heeft om de detectives te betalen. Maar het kan ervan af, Merlina zit er warmpjes in.

Gastacteurs:
Kunstdief:                                      Jos Kennis (1939-2009)

Pastoor:                                           Huib van Hellem (1913-1986)
Chevalet du Miroir:                  watermanroeptmerlina@gmail.com

Buitenlocaties:
Wie meer info kan bezorgen: graag via  watermanroeptmerlina@gmail.com

Een lange speurtocht naar de plaats waar de rommelmarkt zou kunnen doorgaan leverde niets op tot Giovanni De Ceuninck erachter kwam dat het GROTE MARKT van HALLE is met goed zichtbaar de trappen van het HISTORISCHE STADHUIS. (info verkregen via & met dank aan Giovanni De Ceuninck)

De trein kom vermoedelijk aan in het STATION van AALST .

Uitvinding:
X-Bril


Wist-je-datje:
Woordspeling: Piet van Beuk, de leerling van, … Jan van Eyck.
Rode productiewagen
dient hier als wagen voor de levering van de koelkast.
De scène van Pol die de brillendoos aanneemt in het bureau van Merlina heeft gediend als coverbeeld voor  het boek "Merlina's Mysterieboek"


 6. De Zaak van Jantje Twee

Synopsis:

Uit het dolfinarium van de Antwerpse zoo wordt een babydolfijntje gekidnapt. Sardonis vraagt losgeld, of het dolfijntje wordt vermalen tot visconserven. Commissaris Stapel wil de boeven op heterdaad betrappen, maar hij verknoeit zijn missie. Merlina neemt de zaak in handen.

Gastacteurs:

Nieuwslezer:                                                Kris Leysen (1948-2014)

(een van de zonen van Bert Leysen, de eerste programmadirecteur televisie van het toenmalige NIR en  afkomstig uit Bonheiden)

Buitenlocaties:

De opnames in en aan het station gaan door in en rond het station van AALST en het STATIONSPLEIN.

 


Uitvinding:

Bestavox

Wist-je-datje:
Het beeld aan het apeneiland in de Zoo is tevens het coverbeeld voor het boek Het geheim van Sardonis”.


7. De Ring van Sjeik El Ambrass

Synopsis:
Uit de safe van een hotel wordt een kostbare ring gestolen. De hoteldirecteur heeft het niet zo begrepen op Ann, want hij vindt dat detective geen beroep is voor vrouwen. Pol en Ann lopen in de lobby van het hotel Vlaamse charmezanger Willy Sommers tegen het lijf.

Gastacteurs:

Hoteldirecteur Jorgen:          Anton Cogen (1946-)

Hoteldetective Samson:       Geertrui Daem (1952-)

Willy Sommers                           als zichzelf :)  (1952-)

Buitenlocaties:
Het Inter Continentaal Congressen Hotel is in werkelijkheid het hotel LAMBERMONT langs de LAMBERTMONTLAAN  322 op een boogscheut van het omroepcentrum


Uitvinding:

Super Snelle Acht Uren Lijm
Automatische Snoep Beveiliger

Wist-je-datje:
Anton Cogen , hier als Hoteldirecteur Jorgen, is ook de typerende stem van de begingeneriek.


8. De Vier Werken van Pol
Synopsis: 
Pol is de enige erfgenaam van zijn oom Hiëronymus Tack, die op 98-jarige leeftijd het tijdelijke met het eeuwige heeft verwisseld. Vooraleer hij de erfenis in handen krijgt moet hij eerst vier opdrachten vervullen. Adieu erfenis! En hij had zo graag een koersfiets gekocht...

Gastacteurs:

Notaris Woekenburm:       Maurits Goossens (1914-2001)


Buitenlocaties:

 

 

Uitvinding:

Evarist - "Micro-computer"
Spiekstift
Super licht (zwaar) bakmeel & maansiroop

Wist-je-datje:


9. Operatie Het Kwade Oog
Sardonis stuurt hypnotiseur Hypnopotamus naar een voorstelling van dichter Renaat Van den Kapblok om daar één van de detectives te hypnotiseren, zodat die hem de plannen van Napoleon brengt.

Gastacteurs:

Hypnopotamus :          Didier Delmotte (1951)
Vandenkapblok:          Frans Van der Aa (1955)


Buitenlocaties:
Pol achtervolgt de hypnothiseur doorheen het omroepgebouw van de toenmalige BRT (nu VRT), langs de REYERSLAAN, maar loopt op de parking in een hinderlaag en wordt zelf gehypnothiseerd. Vervolgens zien we hem in een zijstraat van het omroepcentrum, de HENRI EVENEPOELSTRAAT, ter hoogte van huisnummer 28, blèten....

Uitvinding:

Anti-hypnosebril (die nog niet tip top in orde is... :) )

Wist-je-datje:

/


10. Merlina Contra Tetra KK2
Synopsis:

Ann en Stapel zitten te vissen, en merken plots dat er een dode vis in het water ronddrijft. Ze denken dat een fabriek in de buurt het giftige Tetra KK 2 in de rivier loost, maar de directrice wil geen toestemming geven voor een huiszoeking. De poppen gaan aan het dansen als Pol de giftige vis opeet en 's anderendaags vol rode vlekken staat.

Gastacteurs:
Ingenieur Lamzoet:                     Marc Leemans(1925-2015)
Mevrouw Hoogenbol:               Huguette Goossens

Buitenlocaties:
De opname in het bedrijf, het kantoor van mevrouw Hoogenbol, is in werkelijkheid in het eigen OMROEPCENTRUM langs de REYERSLAAN. 

 

 

Uitvinding:

/
Wist-je-datje:
/


11. Niemand
Synopsis:

Sardonis stuurt een handlanger die Niemand heet naar Merlina, een probleem van geheugenverlies veinzend, om zo 's nachts de safe te kunnen openbreken en Napoleons plannen te stelen. Met zo'n hilarische naam is Niemand al snel onderwerp van een spervuur van extreem flauwe woordgrapjes.

Gastacteurs:
Niemand:                     Raymond Bossaerts (1938-2020)

Buitenlocaties:
Volledig in studio opgenomen.

Uitvinding:
Fotofix
Geheugenstimulator

Wist-je-datje:
Wat was die combinatie nou weer? Euh... 1830? 1830! Neen dat kan niet want dat heeft niks met Vlamingen te maken, 1830! Ah-nee-nee neen, 1302! Dat was het!" Subtiele uitspraak van scenarist Dick Durver, pseudoniem voor Jef Elbers, oudgediende van het Vlaams Nationalisme.

 

Als Pol onder de geheugenstimulator zit denkt hij 'met weemoed' aan vroeger...  Zitten we met het beeld bij "De Opkopers"?


12. Het mysterie van de blauwe kanarie

Synopsis:

Mijnheer Reynhaert heeft zijn blauwe kanarie laten verzekeren voor twee miljoen bij verzekeringskantoor Jans & Klaassen. Het beestje moet de nieuwe wereldkampioen worden in een zangwedstrijd voor vogels.

Tot zolang geeft hij het diertje in bewaring bij Merlina. Pol waakt er de ganse nacht over, maar 's anderendaags zit er geen kanarie meer in het kooitje, maar een ordinaire mus.

Gastacteurs:
Mijnheer Reynhaert:                  Sjarel Branckaerts (1947-2007)
Inspecteur Klaassen:                  Alex Cassiers (1936 - 2012)

Buitenlocaties:
Het zogenoemde "Beurscafé" is in werkelijkheid café Roosevelt, op de hoek van de Franklin Rooseveltlaan en de Guldenschaapstraat in Vilvoorde. (info verkregen via & met dank aan Bart Janssens

 

Uitvinding:
Zangpasta

Wist-je-datje:
/


13. De Gouden hand
Synopsis:

Op het schip Stella Maris zit een watergeest te spoken. Een Indiër verkoopt gouden talismannen om het kwaad te bezweren aan de goedgelovige schippers, maar er zit evenveel goud in als in de hond zijn poten. Napoleons nieuwste uitvinding, een toestel dat het geluid kan uitschakelen, wordt ingeschakeld om de geest het zwijgen op te leggen.

Gastacteurs:
Kapitein Jan Knok:             Chris Cauwenberghs (1947)
Lichtmatroos Piet:              Paul Peeters ()
Scheepsjongen:                    Jan Staes()  (info verkregen via & met dank aan Giovanni De Ceuninck ). 
Hindoe:                                      watermanroeptmerlina@gmail.com

Buitenlocaties:

 

 

Uitvinding:
Contradecibel

Wist-je-datje:
/


14. De Boeddha van Wang
Synopsis:

Mijnheer Wang, eigenaar van een Chinees restaurant, krijgt elke week een klant over de vloer met losse handjes. De man is antiquair en steelt elke week wel één of ander artefact uit het restaurant. De man heeft een boeddhabeeldje achterover gedrukt dat maar een paar honderd frank waard is, maar grote sentimentele waarde heeft. In de boeddha zit er echter een joekel van een smaragd.

Gastacteurs:
Mr. Wang:                               Jos Kennis (1939-2009)
Mevr. Wang:                          Marleen Merckx (1958)
Gerard Peeters:                  Staf van Berendoncks ()

Buitenlocaties:
Het restaurant van Wang:  Wie meer info kan bezorgen: graag via  watermanroeptmerlina@gmail.com

 

 

Uitvinding:
Spontanium

Wist-je-datje:

Foto links: Staf van Berendoncks, in het echte leven de echtgenoot van Lea Couzin, speelt wel meer een gastrolletje in Merlina (Mister Mash) of Postbus X (Dolf Germany). 

Foto rechts: Lea  met haar man Staf tijdens de première van 'Kaarten op tafel' in het EWT Theater - 7 september 2018. (Bron:   Explosief)


15. De Whisky Van Lady Macendoe

Synopsis:
Als afgevaardigde van het detectivesyndicaat "De Fluwelen Maskers" moet Pol examen afnemen van aspirant-lid Boeykens, bezieler en enige personeelslid van het eenmansdetectivebureau Floepi. Boeykens krijgt de opdracht om een Schotse lady te helpen bij wie er whisky uit de kelder schijnt te verdwijnen.

Gastacteurs:
Odilon Boeykens:         Ronny Waterschoot (1946)         
Voorzitter;                        Herman Bruggen (1920-1998)
Juffrouw Samson:        Geertrui Daem (1952)
Waard & butler:             Ivo Pauwels (1938)
Lady Macendoe:            watermanroeptmerlina@gmail.com
Dokter:                                Bert Struys (1920-2000)

Buitenlocaties:
/

Uitvinding:
/

Wist-je-datje:
Detective Boeykens was eertijds - in De Opkopers - agent Boeykens, een plaatselijke agent en gek figuur in Voddegem.


16. De Speedsweetrace

Synopsis:
Gokartracer Vic De Brabander krijgt een dreigbrief: hij mag niet meedoen aan een grote prijzenrace. Sardonis wil De Brabander zijn  kansen minimaliseren om zo een concurrerende firma te laten winnen. De Brabander neemt een detective in de arm om hem te beschermen,  spijtig genoeg heeft hij het goedkoopste detectivebureau uit de Gouden Gids gekozen: Floepi.

Gastacteurs:
Odilon Boeykens:                 Ronny Waterschoot (1946)         
Vic De Brabander:               Alex Van Haecke (1948)
Lowie Delco:                           watermanroeptmerlina@gmail.com

Buitenlocaties:
/

 

Uitvinding:
Speedsweet

Wist-je-datje:
Raf Reymen - Sardonis - zit vaak verscholen achter zijn iconische babymasker of in het duister van het tegenlicht. In deze aflevering vangen we, naar het einde toe,  een van de meest duidelijke beelden op die we van het échte gelaat van Sardonis hebben.


17. Een Kwestie Van Leven Of Dood

Synopsis:
Een apotheker verwisselt per ongeluk een flesje met een middeltje om de tandjes van een baby te laten doorkomen door een flesje met een middeltje tegen eksterogen. Het bijtend product zou het maagje van de baby kunnen perforeren. Pol, Ann en Napoleon, geassisteerd door Boeykens, gaan op zoek naar de klant, zonder over een naam of een adres te beschikken.

Gastacteurs:
Odilon Boeykens:                Ronny Waterschoot (1946)         
Apother:                                   Jappe Claes (1952)
Apothekeres::                        Hilde Sacré (1938-2012)
Vader Karel Valkeniers:   Marijn Devalck (1951)
Moeder Valkeniers:            watermanroeptmerlina@gmail.com 
Taxichauffeur:                        Arthur Semay (1955-2010)               

 

Buitenlocaties:

De apotheek in de Hoogstraat is in werkelijk de huidige apotheek De Maeyer langs de VERHEYDENSTRAAT 6 in DILBEEK in de schaduw vqn de Sint-Ambrosiuskerk. De taxistandplaats bevind zich daar net naast het oorlogsmonument aan de voet van de kerk. 

De zogenaamde kloosterzusters wonen langs de VICTOR VAN MALDERLAAN 18 in DILBEEK. Wat verderop in nummer 39 woont de familie Valkeniers. (info verkregen via & met dank aan Stijn Eylenbosch). 

Uitvinding:

Anti Virale Sinusverwarmer

Wist-je-datje:

Naamspelletje van de scenarist ontdekt? Marijn Devalck speelt Karel Valkeniers?


18.De Vloek Van Villa De Belettagio

Synopsis:

Graaf Villa de Belettagio belt naar Merlina om hulp, maar de lijn wordt afgebroken vooraleer hij kan zeggen wat er aan de hand is. Wanneer Merlina en Pol zich naar zijn kasteel begeven, treffen ze er een dokter Igor Mortis aan en een verpleegster Anastasia, die de graaf behandelen voor een tropische ziekte waar hij helemaal lethargisch van is geworden.


Gastacteurs:
Dr. Igor Mortis                    Arnold Willems (1932-2022)
Anastacia:                              Marleen Merckx (1958)
Melanie:                                  Lia Lee, pseudoniem van Marie-José Van Raemdonck (1922-2011)
Graaf de Belettagio:        Leo Haelterman (1935–1984)

 

Buitenlocaties:

De opnames vinden plaats in en rond het kasteel "Achtendries" langs de ORCHIDEELAAN in OOSTAKKER. (info verkregen via & met dank aan Gaetan Poelman), net zoals in de aflevering "Het spook van Villa Belettagio" (zie ook de foto's daar)

Uitvinding:

Evarist, de robot

Wist-je-datje:

De schrijver geeft wat politieke kritiek via een grapje van Napoleon: "En AAL bestaat ook, kijk maar eens naar ons parlement, daar slapen ze ok met hun ogen open..."


19.Diamanten Bij Het Ontbijt

Synopsis:

Diamantair Goudsmit is beroofd door mannen van Sardonis. In zijn koffertje staken valse diamanten en een zendertje om de dieven te lokaliseren. Ze willen de steentjes in potjes platte kaas het land uitsmokkelen via de luchthaven van Deurne. Pol trekt op zijn eentje op onderzoek uit.

Gastacteurs:
Diamantair Goudsmit :        Leo Rozenstraten (1935-2004)
John Massis:                               als zichtzelf... John Massis (pseudoniem van Wilfried Morbée) (1940-1988)
Technicus:                                    watermanroeptmerlina@gmail.com                   

Buitenlocaties:

De opnames vinden ondermeer plaats aan het gebouw van gewezen lokale radio Atlantis in Lummen & in en rond de luchthaven van Deurne.

Uitvinding:

Staler

Wist-je-datje:

Mieke Bouve en Paul Ricour vertellen in verschillende interviews het verhaal van de deelname van John Massis: 'Dat was een krachtpatser. Geen acteur en dat bleek ook: hij kon zijn tekst niet onthouden. Zelfs toen ze een stuk karton voor zijn neus hielden, kon hij het nog niet lezen."

Naast de rode productiewagen zie je hier ook -met dank aan enkele onzorgvuldigheden in de reeks - voor de eerste keer een andere wagen uit het rijke BRT archief opduiken... Een geel-witte Volkswagen bestelwagen die later nog dienst zou als auto voor Balthazar Boma in FC De Kampioenen.


20. Kerstkinderen

Synopsis:

Op Kerstavond 1953 stelen twee gangsters een auto met op de achterbank een baby. Ze dumpen het kleintje bij het klooster van de Clarissen, om vervolgens met de wagen een bankoverval te plegen. Lompenhandelaarster Emma Van Beneden heeft zich over de baby ontfermd. Nu, vijfentwintig jaar later, weigert de grootmoeder een levensnoodzakelijke bloedtransfusie aan haar kleindochter.  Merlina probeert te achterhalen wat die twee zaken met elkaar gemeen hebben.

Gastacteurs:
Emma Van Beneden:           Gerda Marchand (1938)
Dokter:                                        Bert Struys (1920-2000)
Verpleegster/moeder:        Josee Van Den Broeck ()
Noëlla/Amaryllis:                  watermanroeptmerlina@gmail.com

Buitenlocaties:
Het ziekenhuis is vermoedelijk het IMELDAZIEKENHUIS in BONHEIDEN en het zogenaamde klooster van de Clarissen is in werkelijkheid de Sint Franciscusschool op de hoek van de CARNAALSTRAAT en de LUITENANT JACOPSSTRAAT in LENNIK (Eizeringen). De locatie van de huizen die gebruikt worden, ondermeer als woonst voor Emma Van Beneden zijn  voorlopig niet bekend.

Uitvinding:

Hypnorotor

Wist-je-datje:

Bert Struys, in deze aflevering te zien als dokter, was de regisseur van populaire jeugdfeuilletons als Kapitein Zeppos en Johan en de Alverman. Struys, die getrouwd was met BRT-producer Kris Smet, was in de jaren veertig en vijftig verbonden aan de Koninklijke Vlaamse Schouwburg en het Herman Teirlinck Instituut. Struys studeerde voor onderwijzer en regent en ging pas later, op advies van zijn leraar voordrachtkunst, naar het Brusselse conservatorium. Daar leerde hij Herman Teirlinck kennen die hem de KVS binnenloodste. Struys trad op in meer dan 300 stukken. In 1955 startte hij zijn loopbaan als regisseur bij de toenmalige BRT. Zijn eerste jeugdfeuilleton wasJan zonder Vrees.Dat kende zo'n succes dat de TV-directie hem meer mogelijkheden bood voor zijn volgende reeks,Tijl Uilenspiegel. Alles bij elkaar voerde hij de regie over 13 jeugdfeuilletons waaronder ook "Het zwaard van Ardouwanen" & "De Kat". "Kapitein Zeppos" beschouwde hij zelf als een meesterwerk. 


21. Het Spookvliegtuig

Synopsis:

Piloot Vlinders heeft zijn vliegtuig voor vijf miljoen laten verzekeren bij Jans & Klaassen. Hij krijgt dreigbrieven waarin hij voor eerst twee, dan vier miljoen wordt gechanteerd. Terwijl de politie de geldoverdracht in het oog houdt, moeten Pol en Ann de piloot en het vliegtuig in de gaten houden. In plaats van te waken ligt Commissaris Stapel echter lazarus op de grond na het consumeren van - toch voor de diensturenperiode - een aanzienlijk aantal glazen whisky.

Gastacteurs:
Inspecteur Klaassen:               Alex Cassiers (1936 - 2012)
Piloot Stan Vlinders:                Pol Goossen (1949)
Rinus:                                                Dirk Vermiert (1953)
Scoutsjongen:                              watermanroeptmerlina@gmail.com

 

Buitenlocaties:
Plaats van actie is op de terreinen en in de gebouwen van de toenmalige AEROCLUB AALST op het VLIEGVELD "DE KLUIZEN" langs de AFFLIGEMDREEF in AALST. In 1987 ging het vliegveld dicht. Een geheimzinnige brand legde toen alles in as. Inmiddels heeft het vliegveld van Aalst plaats gemaakt voor een golfterrein en een manege.

 

Uitvinding:

Onzichtbare handboeien

Wist-je-datje:

De schrijver geeft een speldenprikje aan de politiek via een grapje van Napoleon: "Stel u voor dat een minister iets mispeutert, dat is natuurlijk maar een veronderstelling."

Raf Reymen - Sardonis - zit vaak verscholen achter zijn iconische babymasker of in het duister van het tegenlicht. In deze aflevering vangen we, naar het einde toe,  een van de meest duidelijke beelden op die we van het échte gelaat van Sardonis hebben.

 


22. De Rode Lantaarn

Let op: We bespreken hier "De Rode Lantaarn", die in twee delen werd uitgezonden. In de afleveringsvolgorde is dit eigenlijk 22a voor het eerste deel en 22b voor het tweede deel. Verkeerdelijk werd in DVDbox de nummering gewijzigd.

Synopsis:

Pol heeft voor zijn verjaardag van tante Merlina eindelijk zijn felbegeerde koersfiets (met een stuur en tien versnellingen!) gekregen. Stapel daagt hem uit om zondag mee met de wielerclub te komen fietsen, al was het maar om van zijn rode lantaarn, een voorwerp dat de verliezer telkens krijgt, af te geraken. De rode lantaarn moet bovendien traditioneel een rondje geven. En er is ook nog een geheimzinnige "peukenduwer" die telkens een brandende sigaret in de band van de rode lantaarn duwt.

In het tweede deel, dat overigens voor een groot stuk een herhaling is van het eerste deel, krijgt Pol de kans om zich via een nieuwe koers te herpakken. Dankzij Napoleons intensieve één-twee-drie-viertrainingsschema  brengt hij het er al een stuk beter van af, maar toch slaagt Stapel er in om vóór hem over de finish te geraken. Het kost Pol een fortuin aan rondjes... en hij is er zeker van dat Stapel vals gespeeld heeft.


Gastacteurs:
Cafébazin:                                      Simonne Peeters (1941)

Buitenlocaties:
De aflevering speelt zich af, met uitzondering van 1-2-3-4 scène, die gedraaid is in de wijk in BONHEIDEN waar Studio Nauwelaeets zich bevond, in het centrum van DENDERLEEUW. 

 

Uitvinding:

Magneetplix

Wist-je-datje:

Toeval of niet maar als Pol het café binnen komt speelt net "Ik hou van Vlaanderen" van Eddy Wally. Een verborgen boodschap van de schrijver of de productie?


23. Margareta Van Oostenrijk

Synopsis:
Sardonis laat een kind, Wim Mennekens, ontvoeren door Niemand, die het aan de schoolpoort lokt met een ballon. De jongen kan de ballon met een noodboodschap nog net laten vliegen en die komt in handen van Merlina terecht.  Sardonis wil in opdracht van Chevalet de Miroir de Margaretha van Oostenrijk-pop uit het Mechelse speelgoedmuseum laten stelen.

Gastacteurs:
Niemand:                                       Raymond Bossaerts (1938-2020)
Spelbrekers:                                 Roger De Wilde (1925-2008)
Moeder Mennekens:               Francine de Bolle ()
Wim Mennekens:                      watermanroeptmerlina@gmail.com

Chevalet du Miroir:                  watermanroeptmerlina@gmail.com

Buitenlocaties:
Het Speelgoedmuseum in MECHELEN speelt een grote rol en het kasteel waar Sardonis zich schuil houdt is in werkelijkheid het KASTEEL TERLINDEN langs de RAFFELGEMSTRAAT in AALST.  Andere locaties (zoals de school) zijn welkom op watermanroeptmerlina@gmail.com
De overdracht van de pop vind plaats langs de KAREELSTRAAT (een zijweg van de N45) in AALST (ter hoogte van huisnummer 134 met op de achtergrond GILLIS VERZEKERINGEN, vandaag een Dockx Service Shop) (info verkregen via & met dank aan Egon Goethals). 

Uitvinding:

Magneetplix

Wist-je-datje:

In aflevering 64 van Postbus X, "De Raddraaier", waarin Felix Haantjes beroep doet op zijn collega's om het testament van zijn suikeroom te ontraadselen,  wordt geregeld verwezen naar het verleden van Pol als detective.

In het "Speelgoedmuseum" vertelt de conservator over de mascotte, de "Margaretha van Oostenrijk", die  "indertijd nog heeft meegedaan in het jeugdfeuilleton Merlina"


24. De Juwelen Van De Koningin (deel 1)

Synopsis:

Mijnheer Goudsmit heeft een exclusief halssnoer laten ontwerpen voor de koningin van Engeland. Alvorens het naar Dover te verschepen, moet Merlina het bewaken. Napoleon heeft het huis van boven tot onder voorzien van veiligheidsschakelaars. Toch weet Sardonis één van zijn medewerkers naar binnen te smokkelen. Die schakelt Pol en Ann uit. Napoleon is een taaiere noot om te kraken.


Gastacteurs:
Diamantair Goudsmit :        Leo Rozenstraten (1935-2004)
Bodyguards:                               watermanroeptmerlina@gmail.com                   

Buitenlocaties:
Als Stapel de twee Sardonianen kwijtspeelt dan is dat in werkelijkheid in de tuin van Studio Nauwelaerts langs de HARENTSTRAAT in BONHEIDEN waar de binnenopnames plaats vonden.  De rest van de aflevering speelt zich in de studio af.

 

Uitvinding:

Hendelgreep
Druppelgroen

Wist-je-datje:


25. De Juwelen Van De Koningin (deel 2)

Synopsis:

Tante Merlina en Napoleon reizen af naar Dover om het halssnoer terug aan mijnheer Goudsmit te bezorgen. Onderweg wordt hun schip echter gekaapt door vier misdadigers van het IMS (het Internationaal Misdaad Syndicaat, nota bene een VZW!). Napoleon doet alsof er een gevaarlijk virus aan boord is losgebroken, dat enkel "dokter Tack" kan genezen...


Gastacteurs:
Diamantair Goudsmit :        Leo Rozenstraten (1935-2004)
Leider IMS:                                 Jakob Beks (1952)

Buitenlocaties:

Uitvinding:

B-Prikker

Wist-je-datje:

Deze aflevering is, in tegenstelling wat je vaker leest, de 25ste aflevering. Aan het begin van de aflevering wordt dit zeer duidelijk gemaakt met een feestelijke pancarte. Oorzaak van de verwarring ligt bij  de ontdubbeling van "De Rode Lantaarn" (in a & b in plaats van een reeksnummer)

De heli waarmee Pol & An meevliegen is een  Alouette III van het 40ste smaldeel (Marine Heliflight).

Grapje van de schrijver als Napoleon naar een ministerie belt waar, tussen 12 & 2, niemand opneemt ...