Jeugdreeks Merlina blaast 40 kaarsjes uit
Het is 40 jaar geleden dat de toenmalige BRT de eerste aflevering van 'Merlina' uitzond, één van de populairste Vlaamse jeugdreeksen ooit. De reeks vertelt in bijna 100 afleveringen de avonturen van het detectivebureau Merlina, in het fictieve stadje Ravenburg.
Fragment uit "Culture Club ": dd. 06/01/2023
Fragment uit "De Ochtend": dd. 08/01/2023
Alle Merlina-afleveringen zijn opnieuw beschikbaar via VRT MAX
Mieke Bouve en Paul Ricour over 40 jaar Merlina: "Onwaarschijnlijk hoe vaak mensen me daar nog over aanspreken"
Zondag 8 januari was het exact 40 jaar geleden dat de eerste uitzending van de jeugdserie Merlina werd uitgezonden. Een legendarisch programma voor iedereen die vandaag een prille veertiger is. Mieke Bouve en Paul Ricour kwamen herinneringen ophalen bij Ann en Daan. Of zeggen we beter boogschutter en waterman? Paul: "Ze beginnen tegen mij nog altijd over de parafix. Weet je, ik heb die nog altijd bij me thuis." Beluister hier het gesprek met Mieke en Paul!
Fragment 1 uit "Ann en Daan": dd. 10/01/2023
Fragment 2 uit "Ann en Daan": dd. 10/01/2023
Boekvoorstelling "Merlina en de parafix"
Geweldig nieuws! Omdat er zoveel belangstelling is, gaan we de verjaardag van Merlina in een grotere zaal vieren, met Lea Couzin, Paul Ricour en Mieke Bouve erbij! Zij krijgen als eerste een exemplaar van het nieuwe boek "Merlina en de parafix". Wie er ook bij wil zijn, kan zich via onderstaande link inschrijven! Efficiënt en discreet wordt het feestje compleet!
Wat? 40 jaar Merlina met "Merlina en de parafix"
Wie? Peter Van Camp samen met...
Lea Couzin, Paul Ricour en Mieke Bouve.
Waar? TriArte, Arenbergstraat 10 2000 Antwerpen
Wanneer? 26 november 2022, 15:00u – 17:00u
Hoe? Gratis tickets via deze link: "40 jaar Merlina"
Nieuw boek viert 40 jaar Merlina
De legendarische tv-serie Merlina wordt 40 jaar, en dat vieren we! Na Kinderen van Zeppos stelt Peter Van Camp op zaterdag 26 november zijn nieuwste boek Merlina en de parafix voor, in aanwezigheid van hoofdrolspelers Lea Couzin, Paul Ricour en Mieke Bouve. In Merlina en de parafix brengt Peter het verhaal achter de schermen van de jeugdreeks, met ook veel weetjes over 'Postbus X', 'Mik, Mak en Mon' en 'Interflix'. Efficiënt en discreet legt hij de waarheid achter Merlina bloot!
Van Peter Van Camp verscheen vorig jaar ook het nostalgische "Kinderen van Zeppos"
Merlina en de parafix
Achter de schermen van een legendarische jeugdserie
Op 8 januari 1983 werd de eerste aflevering van Merlina uitgezonden, een serie die vijf jaar lang kinderen in Vlaanderen en Nederland aan het scherm gekluisterd zou houden, met pieken tot
twee miljoen kijkers. Er werden 95 afleveringen gemaakt, waarin advocate Merlina, haar nichtje An, de wat suffe Pol en uitvinder Napoleon in het dorp Ravenburg telkens een mysterie moesten oplossen, vaak gedwarsboomd door hun eeuwige vijand Sardonis. En dat allemaal onder het motto ‘Efficiënt en discreet wordt de waarheid compleet. Want al is ’t mysterie nog zo groot, Merlina legt de waarheid bloot.’
Merlina leek nog het meest op de verfilming van een Vlaams stripverhaal. De personages waren kleurrijk, de verhaallijnen makkelijk door kinderen te volgen en de humor vrij braaf. Alleen omdat acteur Jan Reusens wilde kappen als Napoleon werd een punt achter de reeks gezet.
In 'Merlina en de parafix' zoomt Peter Van Camp in op het fenomeen Merlina en Ravenburg. Hij praat met hoofdrolspelers Lea Couzin, Mieke Bouve en Paul Ricour, neemt de uitvindingen van Napoleon onder de loep en onderzoekt waarom de aflevering ‘De vampieren van Ravenburg’ sommige veertigers nog altijd nachtmerries bezorgt. Ook de opvolgers Postbus X, Interflix en Mik, Mak en Mon komen in dit prachtig vormgegeven vierkleurenboek aan bod. Pure nostalgie én een stuk tv-geschiedenis.
Peter Van Camp (1965) is journalist, communicatieverantwoordelijke en vooral gepassioneerd film- en tv-kenner. Vorig jaar publiceerde hij bij Davidsfonds Uitgeverij de bestseller 'Kinderen van Zeppos. De magische jeugdfeuilletons van de BRT'.
Antwerps acteur Arnold Willems (90) overleden
Acteur Arnold Willems, vooral bekend als Georges in Wittekerke, is overleden. Dat meldt zijn dochter Tania Kloek. Een doodsoorzaak werd niet bekendgemaakt.
Arnold Willems, de zoon van acteur Frits Willems, vertolkte van 1993 tot 2008 de rol van Georges Coppens in het populaire Wittekerke. Hij mocht ook de laatste woorden zeggen: “Kom, we gaan iets drinken.” In Dag Allemaal blikte hij later terug op de hype die het programma destijds veroorzaakte. “Het verschil tussen fictie en realiteit was zodanig vervaagd dat ik in de periode dat mijn personage een drankprobleem had, in de supermarkt werd aangeklampt als ik alcohol in mijn kar laadde: Allez, doe dat nu toch niet.”
Daarna was hij nog te zien in onder meer Oud België – een rol waaraan hij naar eigen zeggen mooie herinnering overhield –, Code 37 en de eerste aflevering van Zone Stad. In 2016 speelde hij de vader van Hilde De Baerdemaeker in de politieserie Coppers.
De carrière van Willems begon evenwel enkele decennia eerder. Zo had hij ook een groter aandeel in De kat, het jeugdfeuilleton dat vanaf 17 januari 1973 te zien was op de toenmalige BRTN. Tot 1985 was hij vast verbonden aan de openbare omroep en speelde in verschillende series, zoals Groenten uit Balen, Merlina en Het Pleintje.
Willems gaf tot begin jaren 90 ook les aan de Muziekacademie Mortsel.
Relatie met leerling
In maart gaf Willems nog een interview aan Dag Allemaal, naar aanleiding van zijn negentigste verjaardag. “In tegenstelling tot veel oude mensen, zaag en klaag ik niet. Ik ben nog zelfstandig, goed van geest en m’n haar wordt zelfs niet grijs”, klonk het toen.
In het magazine had hij het ook over de relatie met zijn zeventien jaar jongere echtgenote An, die hij leerde kennen toen hij haar toneelleraar was: “We hebben daar nooit bij stilgestaan en ook achteraf hebben we daar amper negatieve reacties op gekregen. An was de beste leerling die ik ooit had. Een mooie vrouw ook, en zo zijn onze gevoelens langzaam gegroeid.”
22 november 2022
Merlinaliefhebbers: stip 22 november 2022 alvast aan in jullie agenda. Paul Ricour verklapte op Radio 1 dat Peter Van Camp, auteur van "Kinderen van Zeppos - De Magische jeugdfeuilletons van de BRT", bezig is aan een boek over "Merlina".
Peter Van Camp is journalist en communicatie-verantwoordelijke en vooral gepassioneerd film- en tv-kenner. Vorig jaar publiceerde hij bij Davidsfonds Uitgeverij de bestseller Kinderen van Zeppos. De magische jeugdfeuilletons van de BRT.
Merlina en de parafix verschijnt eind november bij Standaard Uitgeverij... Een idee voor een mooi kerstgeschenk... als je zolang kan wachten... :)
Volg via: https://www.standaarduitgeverij.be/boek/merlina-en-de-parafix-9789022339381/
Expo 22: De parafix bijgezet in het luistermuseum
"Kinderen werden gek als wij opkwamen!"
De parafix was het iconische wapen uit de televisieserie 'Merlina', een van de meest populaire jeugdreeksen die de openbare omroep maakte. Je herkent ongetwijfeld deze uitspraak uit de gekende generiek: “Al is het mysterie nog zo groot, Merlina legt de waarheid altijd bloot.”
De parafix was een paraplu die mensen, veelal slechteriken, kon bevriezen. De uitvinding vuurde een laserstraal af die de slachtoffers immobiliseerde. Na die aanval moesten de gangsters letterlijk 'ontdooien', wat de dappere speurders genoeg tijd gaf om hen in te rekenen. Paul Ricour speelde de rol van Pol, een van de detectives in het detectivebureau Merlina. "Wij waren precies een familie en kinderen voelden zich geborgen bij die familie", vertelt de acteur. Elke week stemden twee miljoen mensen af op de serie en ook in Nederland was het programma bijzonder populair.
Peter Van Camp brengt boek ‘Kinderen van Zeppos’ over magische jeugdfeuilletons uit de jaren 60
‘Kapitein Zeppos’ was de ultieme jeugdserie uit de jaren 60. Over deze en andere magische jeugdfeuilletons heeft film- en tv-kenner Peter Van Camp een boeiend boek geschreven, vol anekdotes en straffe verhalen: ‘Kinderen van Zeppos’. Peter Van Camp vertelt erover in ‘De Ochtend’.
Pioniersjaren
De NIR, de toenmalige BRT, begon in de jaren 50 met jeugdfeuilletons zonder budget en niemand wist goed hoe je ze moest maken. 'Het waren rechtstreekse opnames van toneeltjes', vertelt Van Camp. 'Elk jaar werden die toneeltjes opgetild: er werden decorstukken bijgebracht, er waren decorwissels, er waren 'gevechten met degens' in de kleine studio. Er werden ook fragmenten uit bestaande films getoond tussen de live fragmenten.' Van Camp geeft het voorbeeld van een cowboyfilm waardoor de kijker het gevoel kreeg in de farwest te zitten. En er liep al eens iets fout: een cameraman kwam in en een acteur verdween uit beeld.
Tandem Bert Struys - Senne Rouffaer
Bert Struys was één van de pioniers die zijn stempel heeft gedrukt op de verdere ontwikkeling van succesvolle jeugdseries. Hij was acteur en regisseur bij de KVS en speelde een gastrol in 'Bolleke en Bonestaak'. Hij was zo ontevreden over de aanpak dat hij naar Van den Abbeele stapte, de toenmalig diensthoofd 'Jeugd en Documentaire', met de boodschap: 'ik kan dat beter'.
Hij mocht al meteen 'Jan Zonder Vrees' regiseren en hij werd heel snel de showrunner: hij besliste over de jeugdfeuilletons gedurende 20 jaar, hij regisseerde het beeld, bepaalde de scenario's en castings. Hij deed dit samen met Senne Rouffaer en de ploeg die zich geleidelijk rond hen vormde en die legendarische feuilletons zou maken. 'Kapitein Zeppos' was trouwens het eerste Europese feuilleton dat de BBC in 1964 overnam.
In 1973 werd Struys, hij was net 'De kat' aan het afwerken, plotseling ontslagen bij de dienst 'Jeugd' maar bleef wel aan de slag bij de BRT. De échte reden hiervoor is nooit officieel gegeven.
Het belang van die jeugdfeuilletons kan niet onderschat worden. 'Zonder die jeugdseries uit de jaren 60 was er nu geen Vlaamse fictie', vond acteur Frank Aendenboom. 'Veel hebben daar toen de stiel geleerd', vertelt Van Camp.
Dertig jaar geleden stierf Jan Reussens: de man achter Napoleon uit 'Merlina'
In het jaar dat Napoleon tweehonderd jaar dood is, is de Napoleon van Merlina dertig jaar dood. Onze reporter gaat op zoek naar Jan Reusens en zijn parafix, die ooit de zaterdagen van een generatie kleurden. 'Hij was een icoon, maar ook een mysterie.'
Napoleon haalde de voorbije weken nog eens het nieuws, omdat hij al tweehonderd jaar niet meer zo kwiek is. In het station van Luik-Guillemins loopt er zelfs een tentoonstelling over hem: Napoleon, de mythe voorbij.
Elke keer als ik die naam hoor, moet ik - zoals wellicht elke vierenveertigjarige landgenoot - denken aan een andere Napoleon: die uit de BRT-jeugdserie Merlina. Veel heeft onze generatie niet gemeen: de ene werd links, de andere extreemrechts of averechts. Het enige wat we delen, zijn onze herinneringen aan het detectivebureau uit Ravenburg. Vandaag staat de serie op VRT NU met een waarschuwing: 'Deze reeks kan verouderde denkbeelden bevatten.'
De wereld zag er in die vroege jaren tachtig verdraaid simpel uit. Het kwaad heette toen SARDONIS. Het brein achter de grootste criminele organisatie van de wereld reed rond in een witte bestelwagen waarop in rode letters zijn naam stond. De politie was machteloos - toen al, maar Merlina wist raad. Het bureau werd geleid door tante Merlina, die ook een beetje onze tante was. Ook haar personeelsleden waren helden in de strijd tegen het kwaad. We sympathiseerden met de klunzige Pol, nou ja ook detective, en in onze kinderdromen was de bloedmooie Ann onze eerste liefde.
Maar misschien waren we nog het meest gefascineerd door een oude man in een witte labjas. In zijn laboratorium vond hij van alles uit. Zijn uitvindingen leken toen te gek voor woorden, maar later zouden ze ons leven bepalen. Want wat was de appendiscoop anders dan een primitieve versie van de smartphone? In de jaren tachtig was Napoleon al bezig met WhatsApp en spraaktechnologie. Alleen in zijn bekendste uitvinding, de parafix - een paraplu waarmee je mensen kunt bevriezen - zag de economie jammer genoeg geen brood.
De mensen zijn niet geïnteresseerd in de waarheid, die zien ze elke dag. Ze willen beetgenomen worden.
Jan Reussens
Op 2 januari 1988 verdween Merlina van het scherm. Zonder afscheidsgroet. Die dag eindigde onze jeugd en bekeerden we ons tot het pessimisme: het kwaad en de Sardonianen hadden gewonnen.
Later zagen we nieuwe generaties jongeren koketteren met een onnozele hond. We begrepen er niets van. We misten die oude man in zijn witte labjas, die onze zaterdagnamiddagen kleur gegeven had. Eén keer zouden we nog iets over hem vernemen. Op een koude vrijdag in 1991 stond er een kort fait divers in De Standaard: 'Acteur Jan Reusens (72) overleed vorige week discreet, zoals hij altijd geleefd heeft. In alle stilte en intimiteit is hij al begraven.'
Dertig jaar later heeft het internet zijn naam nauwelijks onthouden. Alsof Jan Reusens vanuit de artiestenhemel een deal gesloten heeft met de bazen van het net om in alle stilte vergeten te worden. Maar daar doen we niet aan mee. Ik maak een afspraak met het detectivebureau, omdat ik wil weten wie de man achter de witte labjas was. Hun leuze was destijds: 'Al is het mysterie nog zo groot, Merlina legt de waarheid bloot.'
'Oh, wat vraag je nu', lacht tante Merlina. Lea Couzin is vandaag zesentachtig, maar ziet er nog even ravissant uit als in onze wonderjaren. Ze is haar oude collega niet vergeten. 'Jan Reusens was een heel aimabele man', zegt ze. 'Ik heb alleen maar goede herinneringen aan hem. Nooit woorden mee gehad. Hij was een icoon uit de pioniersjaren van de tv, maar wilde op de set absoluut niet met veel egards behandeld worden. Een heel bescheiden iemand.'
Maar tegelijkertijd was hij ook een raadsel, zegt Lea. 'Jan was altijd heel stil. Over zijn privéleven wist ik niets. Dat hij getrouwd was en twee dochters had, ben ik pas later te weten gekomen. Daar praatte hij nooit over. Jan stond ook nooit in de boekskes.'
Haar man Staf vult aan: 'Dat hij Napoleon heette in die serie was ook bijzonder vreemd. Napoleon Bonaparte vond toch niets uit? Die heeft miljoenen mensen de dood ingejaagd. Niemand heet Napoleon, behalve bij Merlina. Maar geen mens stelde zich daar toen vragen bij.'
Merlina ontstond in 1983. Paul Ricour, die Pol speelde in de serie, deed mee de casting. 'Voor de rol van de uitvinder dachten we direct aan Jan Reusens', zegt hij. 'In die dagen hingen we vaak rond in café Waltra aan de KVS. Jan zat daar ook vaak, maar ik kende hem alleen van gezicht. Uiteindelijk heeft Merlina-scenarist Jef Elbers gevraagd of hij wilde meespelen. Jan was meteen bijzonder enthousiast.'
Misschien met een reden. Een paar maanden eerder was zijn leven zelf even drama. Reusens wilde afscheid nemen van het theater. Hij was vijfenzestig, zijn knoken kraakten en het was goed geweest. Zijn laatste stuk zou De Methode Zachtman worden - over een man die een methode had gevonden om te overleven in een wereld vol roepers: zacht zijn. De tekst was hem op het lijf geschreven. Maar tijdens een van de laatste voorstellingen liep het fout.
Net voor de pauze zakte Jan Reusens door zijn benen. Het doek ging dicht, het publiek gaf hem een ovatie. Achter het gordijn legden ambulanciers hem op een draagberrie. Begeleid door sirenes werd hij door de straten van Brussel gereden. 'Een zenuwinzinking', zeiden de dokters in het ziekenhuis.
De Methode Zachtman werd nooit meer hervat, de theatercarrière van Jan Reusens leek voorbij. Voor één keer had zijn gevoel voor timing gefaald.
Dat was nochtans legendarisch. Weinig mensen kunnen zeggen dat ze op Wapenstilstand geboren zijn, op 11 november 1918. En dan nog op de Place du Tertre in Montmartre in Parijs, waar zijn ouders schuilden voor de oorlog. Een week later keerde het gezin terug naar Mechelen en openden ze daar opnieuw hun spiegelwinkel in de Onze-Lieve-Vrouwestraat.
Zijn uitvindingen zouden later ons leven bepalen. Wat was de appendiscoop anders dan een primitieve versie van de smartphone?
Hun zoon had andere passies. Op zijn tiende stond hij al op een podium. Hij entertainde graag, zoals zijn held Buster Keaton. Zijn markante hoofd viel op in Mechelen: ooit wilde hij een professionele acteur worden. Zijn vader, die vond dat hij de winkel moest overnemen, en de oorlog verpestten die droom. Jan werd krijgsgevangen genomen en verplicht tewerkgesteld in een helikopterfabriek in het Duitse Kiel. Naast hem stond een Duits meisje. Ze werden verliefd en kwamen getrouwd terug uit de oorlog.
In Mechelen opende Jan de winkel van zijn vader opnieuw. Achteraan in het atelier maakte hij kaders. 's Avonds acteerde hij in amateurgezelschappen en bleef hij dromen van een leven als professionele acteur. In 1954 vond hij de weg naar het Flageyplein in Brussel, waar ze net de televisie hadden uitgevonden. De eerste keer dat hij op tv kwam, speelde hij een lijk in De zachtmoedige van Fjodor Dostojevski . Die merkwaardige tv-rol is iedereen vergeten, maar niet de tweede: Zander in de oerserie Schipper naast Mathilde. Een wat dommige, sullige man. Ook toen al waren dat soort underdogrollen heel populair in dit land: zo werd Jan Reusens wereldberoemd in Vlaanderen.
Later acteerde hij nog in Johan en de Alverman, Kapitein Zeppos, Axel Nort ... Elke generatie groeide op met Jan Reusens. Hij was ook Cesar in Slisse en Cesar. 'Weete gij het Slisse?' 'Ja, ik weet het.' 'Waarom vraagdet dan?' Televisie-erfgoed werd het, met dank aan Reusens' perfecte timing en mimiek.
Hij had veel geleerd in het theater. In de KVS vooral, waar hij in 1958 een vast contract kreeg. Intussen was hij ook verhuisd naar de hoofdstad. Elke dag fietste hij van zijn appartement aan de Leopold II-laan naar de theatertempel aan de Arduinkaai. Voor hij binnenging, nam hij zijn hoed af. Als eresaluut aan alle theatergeesten die er ooit op de bühne gestaan hadden. 'Waar het theater begint,' zei hij ooit, 'houdt de waarheid op. Het is een leugen. De mensen zijn niet geïnteresseerd in de waarheid, die zien ze elke dag. Ze willen beetgenomen worden.' Jarenlang deed hij dat met verve. Tot hij in 1982 door zijn benen zakte op het podium.
En toen kwam Merlina. Napoleon zou zijn laatste rol worden. Nog één keer wilde hij aan een nieuwe generatie jongeren tonen hoe het moest. 'De openbare omroep investeerde vroeger veel in jeugdseries', vertelt Mieke Bouve, die Ann speelde in de serie. 'Meestal werden die in het buitenland opgenomen met gereputeerde theateracteurs, maar begin jaren tachtig was het geld op. We draaiden Merlina voor een groot stuk in een veredeld tuinhuis. Toch hadden ze ons heel goed gecast. Jan was de rustige vastheid van de bende, terwijl wij nogal druk waren. Acteurs begroetten elkaar toen met een kus, maar dat deed hij niet. Hij kwam binnen, trok zijn witte labjas aan en wás Napoleon. Jan deed meer dan acteren, hij was een speler.'
Veel zei hij wel niet op de set. 'In al die jaren Merlina heb ik hem geen enkele keer horen lachen. Ik acteerde toen ook voor de KVS. Jan was daar al weg, maar er werd nog altijd met veel ontzag over hem gepraat. Ooit speelde hij eens mee in een stuk van Shakespeare. In de coulissen liep hij rond met een veel te grote pofbroek. "Mannekes," zei hij, "in deze broek zie je het niet, maar het hangt hier danig mijn kloten uit." (lacht) Die zin heeft hij vast en zeker uitgesproken zonder een spier te vertrekken. Zo was Jan.'
'Een humorist die om zijn eigen grappen lacht,' zei hij ooit, 'daar zou ik iets van krijgen. Een loodgieter lacht toch ook niet om zijn buizen?'
Alleen amateurs deden dat en Jan Reusens was niet voor de amateurs. 'Ooit had John Massis een gastrol in Merlina', vertelt Mieke. 'Dat was een krachtpatser. Geen acteur en dat bleek ook: hij kon zijn tekst niet onthouden. Zelfs toen ze een stuk karton voor zijn neus hielden, kon hij het nog niet lezen. Jans ogen donderden. "Wat voor een klojo hebben ze hier binnen gesmeten."'
Maar het deerde niet. Elke week keken 2 miljoen mensen naar Merlina, al was niet iedereen enthousiast . 'In de KVS en andere theaterkringen keken ze toen heel erg neer op Merlina', herinnert Mieke zich. 'Toneelacteurs zeiden mij: "Mieke, zou je niet opnieuw beginnen, want Merlina..." Intussen heb ik al zo veel rollen gespeeld. Maar achtendertig jaar later spreken mensen mij nog aan over Merlina. Van Saskia De Coster tot Sven De Leijer en Maarten Vangramberen, allemaal zeggen ze nu: "We waren verliefd op u." Maar in die tijd besefte ik dat niet. Er bestond nog geen internet.'
Toch voelden we al snel dat Merlina aansloeg, zegt Paul. 'Ik herinner me een show voor dertig jaar televisie in het Amerikaans Theater. Merlina moest ook acte de présence geven. We gingen het podium op en de zaal ontplofte. Achteraf zei de directeur van de televisie: "Aan dit programma mag niet geraakt worden." Ook Jan was onder de indruk. Dat had hij nog nooit meegemaakt. Zelfs in Amsterdam klampten ze hem aan, want de Nederlanders keken ook massaal.'
Paul weet niet of zijn collega die roem altijd zo leuk vond. ' Merlina was toen niet alleen een tv-programma, maar ook een kindervoorstelling. Jan en ik trokken er in het weekend soms op uit om ergens in het land Napoleon en Pol te spelen. Ik ging hem dan halen aan zijn appartement, want hij had geen rijbewijs.' Met de Ford Escort van Paul Ricour reden ze naar overal waar ze hen uitnodigden: soms ook naar de GB of de Makro. 'Hij vond het heerlijk om nog eens voor een publiek op te treden, maar haatte het als kinderen aan zijn witte labjas begonnen te trekken. Hij was het gewoon om in de KVS op een podium op te treden, maar in die supermarkten was er vaak geen afstand tussen de acteurs en het publiek.'
Na een pint en een sigaret reed het duo weer naar huis. 'Op een keer zette ik hem af in de Leopold II-laan. Hij ging binnen en zijn vrouw lag dood in de keuken.'
'Dat moet voor Jan een enorme klap geweest zijn,' zegt Lea Couzin, 'maar ook dat verdriet hield hij voor zich. Onze regisseur zei toen: "Je mag niet naar de begrafenis gaan, dat zou Jan niet appreciëren." Zo voelden wij dat ook aan. Hij praatte er niet over en wij respecteerden dat.'
Hij vond wel troost in het acteren, zegt Paul. 'Niet lang daarna ging ik hem weer ophalen. Hij deed zijn witte labjas aan en was Napoleon.'
Achteraf dronken ze een pint en rookte hij een sigaret, zoals gewoonlijk. Maar er was iets veranderd. 'Hij had steeds meer moeite om zijn teksten te onthouden', zegt Paul. 'Zeker omdat hij soms moeilijke uitvindingen moest uitleggen. In zijn lab op de set van Merlina hingen op den duur veel spiekbriefjes.'
'Voor het eerst zag ik een beetje paniek in zijn ogen', zegt Mieke. 'Daarom zijn we ook gestopt met Merlina.'
'Er is zelfs geen afscheidsfeest geweest', herinnert Lea zich. 'Geen pistolet met kaas of een glaasje wijn. Het was ineens gedaan.'
'Later hebben we weleens nagedacht over een reünie', zegt Mieke. 'Maar dat was onmogelijk. Iedereen is vervangbaar, maar Napoleon niet. Geen enkele andere acteur had die rol kunnen spelen.'
Na de opnames zagen de acteurs Jan Reusens amper nog. 'Ik heb hem een keer opgezocht toen hij in het UZ lag', zegt Paul. 'Hij had longkanker. "Het is gedaan met mij, Paul", zei hij. Een paar weken later was hij dood.'
Nog altijd bewaart Paul thuis een stukje van Napoleon: zijn grootste uitvinding, de parafix. 'Vroeger had ik ook zijn oude labjas, maar die heb ik aan Gerrit Vos geschonken, de grootste Merlina-fan van Vlaanderen. Als huwelijkscadeau. Omdat die gast meer weet over Merlina dan ik, en ik heb erin meegespeeld.' (lacht)
Bij Gerrit Vos kijk ik naar de witte labjas. In de kraag heeft iemand geschreven: Jan Reusens, persoonlijk gebruik.
Ik vertrek naar Meise. Vlak bij het bekende restaurant Auberge Napoleon woont Jans oudste dochter Helena Reusens. 'Mijn vader heeft altijd zo'n stofjas gehad', zegt ze. 'Lang geleden, toen hij nog in het atelier van de winkel werkte en ervan droomde om professionele acteur te worden, had hij er ook zo een.' In het echt leek haar vader ook een beetje op Napoleon uit Merlina. 'Voor elk praktisch probleem had hij een oplossing. "Laat mij nadenken", zei hij en dan vond hij altijd wel een truc. Mijn papa kon breien, schilderen, timmeren, relatieproblemen oplossen...'
In zijn atelier stond ook altijd een fles Coca-Cola. Daar mochten ze niet van drinken, want dat was niet gezond. Maar met cola kun je nog veel andere dingen doen. Roestplekken uitwissen, bijvoorbeeld.
Honderden keren hadden zij, vader en dochter, samen de wereld veranderd in hun hoofd. 'Ik had de beste vader die je je kunt indenken', zegt Helena. 'Ik was zo trots toen hij de eerste keer op tv kwam . We gingen bij mijn nonkel naar hem kijken, want wij hadden geen tv.'
Later vergezelde ze haar vader vaak naar de KVS, tot hij daar door zijn benen zakte. 'Sindsdien ben ik er nooit meer geweest. Dat zou te pijnlijk zijn. Mijn vader is eigenlijk niet gestorven in 1991, maar een paar jaar eerder, toen hij mijn moeder vond in de keuken. Ze lag op de grond met een theepot in haar hand, het water kookte nog op het vuur. Slagaderbreuk. Dat moment is hij een beetje mee doodgegaan.'
Voor een keer had hij geen oplossing meer. 'Hij is dan verhuisd naar de elfde verdieping van een flatgebouw in Jette, maar daar werd hij steeds stiller. Hij miste mijn moeder en het acteren enorm.' De hele tijd keek hij naar buiten, naar de mensen in het Parc de la Jeunesse onder hem. '"Maar pa," zei ik, "speel dan nog eens een gastrol." "Ik kan de tekst niet meer onthouden, maske", antwoordde hij.'
Toch zou hij nog één keer acteren. 'We hebben lang niet geweten dat hij zo ernstig ziek was', zegt Helena. 'Hij deelde zijn pijn niet, omdat hij ons wilde sparen. Op een dag lag hij in het ziekenhuis. We kwamen binnen. "De dokter zal het wel uitleggen", zei hij. Die stelde nog een behandeling voor, maar dat wilde mijn vader niet. Bleek dat hij al een paar keer alle infusen uit zijn lichaam getrokken had en vertrokken was. In de lift hadden ze hem nog kunnen stoppen, maar er was geen houden aan. "Als ik dan toch moet creperen," zei hij, "wil ik thuis creperen." Niemand mocht geld verdienen aan zijn lijden. We hebben hem dan meegenomen naar huis.'
Een paar weken later belde een verpleegster naar Helena. '"Je moet vanavond komen", zei ze. 'Hij was zijn lakens aan het wegstompen - dat is vaak een teken dat mensen aan het sterven zijn. De dokter kwam ook. "Ik kan hem een spuit geven zodat hij wat minder pijn heeft", zei hij. "Jij bent zijn oudste dochter, jij beslist." Ik twijfelde.'
Toen voelde ze een arm - de arm die ze zo goed kende en die haar zo veel geleerd had. "Doe wat je moet doen, suske", zei hij. Dat waren zijn laatste woorden.'
Of toch niet. Dertig jaar later kijkt ze nog vaak naar zijn foto. 'Ik praat elke dag met hem.' En telkens opnieuw doet hij haar lachen. Met zijn witzen, en zijn gevoel voor timing. Haar vader, onze Napoleon. De man die voor elk probleem iets uitvond dat 'tiptop in orde was'. Behalve voor zijn eigen eindigheid.
Vlaams Belang draagt homofobe oud-scenarist voor als VAF-bestuurder
Voor het eerst vaardigt Vlaams Belang iemand af naar de raad van bestuur van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). Jef Elbers schreef scenario’s voor Merlina, maar ook artikels over ‘homoseksueel gezeik’. Met de afvaardiging doet de partij zichzelf geen plezier.
‘Ik zag onlangs in Anderlecht de Intifada in het echt’, zong kleinkunstenaar Jef Elbers in 1998 op een congres van het Vlaams Blok. ‘Een bende bruin gespuis hield daar zeer lelijk huis.’ Twee jaar later moest hij zich verantwoorden voor de correctionele rechtbank voor zijn satirische lied ‘Mohammed Ambras’. Elbers werd vrijgesproken.
Twee decennia later wordt Jef Elbers door het Vlaams Belang voorgedragen als lid van de raad van bestuur van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), dat overheidsgeld investeert in Vlaamse films, tv-series en games. Na zijn carrière als Vlaams-nationalistische protestzanger werkte hij als scenarist van tv-programma’s: hij schreef Merlina, Postbus X, Interflix en Mik, Mak en Mon, onder zijn pseudoniem Dick Durver.
Begin jaren 1990 zat Elbers al eens drie jaar in een raad van bestuur: die van de BRTN, voorgedragen door het Vlaams Blok. Voor die partij was hij opgekomen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1988 in Schaarbeek, na een jeugd in de Vlaamse Militanten Orde (VMO). Vijf jaar later verhuisde de rasechte Brusselaar naar Knokke-Heist, waar hij in 2000 een onverkiesbare plaats kreeg op de Vlaams Bloklijst.
Per vaginam naar een job
Intussen is Elbers 73. ‘Ik ben geen lid van Vlaams Belang’, zegt hij aan de telefoon. ‘Oké, ze sturen me elk jaar een partijkaart op, maar ik weiger die te betalen.’ De voorbije jaren liet hij zijn mening sporadisch kennen in lezersbrieven en opiniestukken in ’t Pallieterke. Zo fulmineerde hij vorige zomer tegen ‘de maatregelen ter bestrijding van de Chinese bejaardenpest, uitgevaardigd door de blauw-gele junta’.
In het stuk ‘Hypocriete VRT’ hekelde hij de zaak-Bart De Pauw. Daarin noemt hij ongewenste intimiteiten ‘een containerbegrip’. ‘Ik ga volledig akkoord dat “neen” ook effectief “neen” is,’ schrijft hij, ‘tenminste wanneer die afwijzing geen dubbelzinnig karakter heeft.’ De vrouwen die Bart De Pauw beschuldigen van grensoverschrijdend gedrag noemt hij ‘enflammeuses’ die zich bezondigden aan ‘seksuele uitlokking gevolgd door afwijzing’.
Aan de telefoon bevestigt hij dat. ‘Ik zou ze bij de VRT niet te eten willen geven, al die canapeuses, die per vaginam hun plaatsje behaald hebben en daarna in de soep spuwen. Die dames hebben zich interessant gemaakt met #MeToo en hopen nu vast een standbeeld te krijgen. Ik ben tegen dat militante feminisme.’
Feministen krijgen ook de schuld van ‘de gekketransgenderziekte die nu ook Vlaanderen in de greep heeft gekregen’. ‘De heterofobe duiders van de VRT deden hun duit duchtig in het zakje’, schrijft hij. De omroep confronteert de kinderen ‘met allerhande aberrante vormen van seksualiteit, overgoten met een vunzig homofiel en militant sausje’.
‘Ik heb op Ketnet dingen gezien die echt vunzig waren’, stelt hij aan telefoon. ‘Het is precies of heterofilie abnormaal wordt. Iedereen moet homofiel zijn, dat wordt opgehemeld. Voor mij mag iedereen zijn seksualiteit beleven zoals hij wil, daar heb ik geen probleem mee. Maar men moet dat niet voorstellen als de normale seksualiteit. De normale seksualiteit is nog altijd de heteroseksualiteit.’ En transgender is een ziekte? ‘Dat promoten is een ziekte, die het brein aantast. Transseksualiteit is abnormaal en dat zeg ik zonder waardeoordeel: het is niet de norm, dus ab-normaal.’
Wat vond hij dan van Girl, een van de belangrijkste Vlaamse films van de voorbije jaren, gesteund door het VAF? ‘Niet gezien. Ik kan niet alles zien hé.’
Op het internet gaat er een rijmpje de ronde, getiteld ‘Brussels Gay Pride 16 mei 2015’. ‘Het carnaval der decadenten/ verpotte wijven, verwijfde venten. Van rozerood tot blauw en paars: de kleuren van een zieke aars. (...) Kwijlende tong half uit de mond / Ranzige stank van seks met stront (...) Dat homoseksueel gezeik:/ straks heeft de islam nog gelijk.’ Het is ondertekend met zijn pseudoniem ‘Dr. Joseph K, genomineerde prijs homofobie 1984’. Aan telefoon bevestigt hij dat de tekst van zijn hand is. ‘Ik vind een gaypride echt vies. Het exhibitionisme op die karren, die strontkarren, met hun spulleke in een suspensoir ... Mannen die elkaar aan het aflebberen zijn en vrouwen die elkaar aan het aflebberen zijn…’
‘Woke-gekte niets voor mij’
In jaarverslagen noemt het VAF gendergelijkheid en diversiteit belangrijk. Er wordt in subsidiedossiers gefocust op diversiteit qua gender, etnisch-culturele achtergrond, seksuele oriëntatie en leven met een beperking. De vrij recente diversiteitsaanpak vraagt aan alle indieners voor steun om werk te maken van diversiteit, na een steeds luidere roep daartoe in de sector. In deze krant stelde het nieuwe hoofd van het VAF, Koen Van Bockstal, in januari nog dat het VAF met een actieplan voor inclusie zal komen (DS 12 januari).
‘Voor een audiovisueel product is diversiteit geen goede grond’, zegt Elbers. ‘Dan gaat men producten beginnen selecteren op hun politieke correctheid. Inclusie en diversiteit zijn politiek-correcte woorden. Wat bedoelen ze daar precies mee? Als je een film maakt over negers, dan moet je negers gebruiken. Maak je een film over blanken, dan moet je blanken gebruiken. En als je een film maakt over een moeder, moet je een vrouw gebruiken. Ik ga niet meedoen aan de woke-gekte.’
Waarom gebruikt hij het woord ‘neger’? ‘Dat is toch een normaal woord? Het is niet omdat de Amerikanen dat door hun slavenverleden not done vinden, dat wij dat niet meer zouden mogen gebruiken. Ik ben tegen politieke correctheid.’
Denkt hij een belangrijke rol te spelen in de raad van bestuur, om het VAF weg te sturen van inclusie en diversiteit? ‘Toen ik in de Vlaamse audiovisuele selectiecommissie zat (tussen 1994 en 1997, red.), heb ik nooit een project afgewezen omdat de regisseur links was, of voorgetrokken omdat die rechts was.’
Elbers is een van de zeven leden die door de Vlaamse regering worden voorgedragen voor de raad van bestuur van het VAF. Die moet op 17 maart worden bekrachtigd door de algemene vergadering. In principe kan de raad zelf een voorzitter kiezen, maar de regering duidde al Siegfried Bracke aan.
Jaak Vissenaken – meneer Hiks van Postbus X – overleden
De Brugse acteur-regisseur Jaak Vissenaken is op 82-jarige leeftijd overleden. Bij het grote publiek is hij vooral bekend van zijn rollen in de VRT-reeksen De Vorstinnen van Brugge en Postbus X.
Jaak Vissenaken werd geboren op 13 oktober 1936 in Brugge. Hij werd bekend als lid van het reizende theatergezelschap Bent. Ze trokken van 1977 tot 1986 door Vlaanderen en Nederland met hun producties. Van in 1967 tot in 1990 acteerde hij in tal van films en reeksen. Zo was hij te zien al Jean-Baptiste Bariseele in de VRT-serie De Vorstinnen van Brugge. Eén van zijn bekendste rollen speelde hij in Postbus X. Daarin speelde hij de rol van Jonathan Hiks, de eigenaar van De Ravenburgse Post en oprichter van Postbus X.
Jaak was ook regisseur van onder meer Groeten uit Balen, Het Gesticht, Bruiloft, Tien jaar later en Au Bouillon Belge. Toen de subsidiekraan dicht gedraaid werd ruilde hij ons land voor Frankrijk. Hij runde toen met zijn echtgenote Annelies Vaes (die ook actrice was) een kasteel met wijngaard als hotel in Zuid-Frankrijk. Hij bleef er twintig jaar lang en keerde pas in 2007 terug naar ons land waar ze toen in Kasterlee gingen wonen. Daarna keerden ze terug naar zijn geliefde Brugge.
Jaak Vissenaken overleed vorige week vrijdag in ‘zijn’ Brugge. De uitvaart zal door de coronamaatregelen plaatsvinden in beperkte kring.
‘De Collega’s’-acteur Jacky Morel (88) is overleden
De Vlaamse acteur Jacky Morel (88) is overleden, dat meldt zijn dochter. Morel sukkelde al enkele jaren met zijn gezondheid. De Gentenaar is zondag in een home in Ukkel overleden. Hij was onder meer bekend van zijn rol als Baconfoy in de serie ‘De Collega’s’.
Morel begon zijn theaterloopbaan in de Beursschouwburg en de KVS. Hij was het voornaamste deel van zijn carrière aan het werk bij de toenmalige BRT, als lid van het dramatisch gezelschap. Hij verzorgde er vooral hoorspelen, maar werd later, vanaf 1959, ook actief als acteur. Zo speelde hij onder andere in enkele afleveringen van ‘Kapitein Zeppos’, ‘Johan en de Alverman’, ‘Willem Van Oranje’, ‘Postbus X’ en ‘Merlina’. Daarnaast zagen we hem ook als Harry Stoffels in ‘Het Pleintje’ (1986-1987) en als Fons Coene in ‘Wij, Heren van Zichem’ (1969-1972). Hij was echter vooral bekend als gangwachter Hilaire Baconfoy uit de komische reeks ‘De Collega’s’. De succesvolle tv-reeks met verder de gebroeders René en Manu Verreth, Nora Tilley, Tuur De Weert, Jaak Van Assche en Bob Van der Veken op de toenmalige BRT liep drie seizoenen, van 9 september 1978 tot 21 februari 1981, en werd ook verfilmd. “Minder bekend was ook zijn radiowerk - zijn grote liefde - onder meer in ‘Het Koekoeksnest’”, aldus zijn dochter. Op zijn 65ste besloot Morel om met pensioen te gaan. Daarna verdween hij uit de schijnwerpers. Jacky Morel laat een echtgenote, twee dochters en twee kleinkinderen na.
Stevig staaltje nostalgie in Vlaamse soap: ‘Merlina’ speelt mee in ‘Familie’
De wat oudere kijkers van Familie zagen woensdag plots een oude bekende in beeld komen. Actrice Lea Couzin, die van 1983 tot 1987 razend populair was in Vlaanderen als Merlina van het gelijknamige detectivebureau uit de jeugdreeks van de Openbare Omroep, speelde er een kleine gastrol in.
Ze vertolkte een van de bewoonsters van het rust- en verzorgingstehuis waar Alfons (Jaak Van Assche), Anna (Annie Geeraerts) en Albert (Ray Verhaeghe) verblijven. Hoewel inmiddels 85 jaar, blijft Couzin af en toe opduiken op televisie. Anderhalf jaar geleden deed ze zelfs, zonder succes evenwel, mee aan de talentenjacht The voice senior. Een van haar laatste acteeropdrachten was de rol van de bomma van Wesley Biets in Callboys.