Opnames
Binnenopnames
De 'binnenopnames' van de hele reeks (zoals ook De Opkopers, Postbus X, Interflix en vele andere reeksen) gebeurden in de toenmalige Studio Nauwelaerts, langs de Harentstraat, in Bonheiden.
Buitenopnames
Als het over ziekenhuisopnames gaat dan is het decor vaak het “Imeldaziekenhuis” in Bonheiden, niet zover van Studio Nauwelaerts. Ook de wijk rond de Studio dient al eens als decor. En uiteraard zijn er ook de opnames in het toenmalige Melipark, Bellewaerde, Bobbejaanland en op en rond tal van toeristische attracties...
Locaties
Het budget was voor Merlina heel klein, maar het is verbazend hoe men met partnerschappen met toeristische bezienswaardigheden (van de Mercator & de Zoo van Antwerpen over de IJzertoren en het Speelgoedmuseum tot het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol en het Afrikamuseum in Tervuren en uiteraard het eigen Omroepcentrum aan de Reyerslaan) toch een gedeelte op locatie heeft kunnen filmen.
Daarnaast gebeurden de gewone buitenopnames vaak in de directe en nabije omgeving van het omroepcentrum: Leuven, Grimbergen, Lennik, Dilbeek, Aalst , Denderleeuw, ...
Ravenburg... of was het toch Lennik & omgeving?
Ontdek de locaties & veel meer op de pagina "Doorgelicht"
Uit de pers
Detectives worden wel eens gevraagd om iemands partner te schaduwen om te ontdekken of ze al dan niet vreemd gaan. Met de gedeeltelijke lock down is dit natuurlijk niet echt meer nodig en zou het detectivebureau uit de serie ‘Merlina’ dus wat minder zaken te doen hebben. Ook in Lennik en Dilbeek strandde de filmploeg voor enkele buitenopnames.
In de jaren ’80 waren een anderhalf miljoen tot zelf twee miljoen kijkers elke aflevering weer in de ban van het detectivewerk van ‘Merlina’. De reeks volgt de zaken op die het detectivebureau in Ravenburg, een fictief dorpje, in handen krijgt. En daarbij stoten ze wel eens op slechterik Sardonis, maar onder het motto "Efficiënt en discreet wordt de waarheid compleet, want al is het mysterie nog zo groot, Merlina legt de waarheid bloot." komt het steeds weer in orde.
Vrije basisschool Lennik
De buitenopnames van de televisieserie werden ook in Lennik en Dilbeek opgenomen. In één van de afleveringen worden inwoners gevraagd om speelgoed te brengen om een school die net afbrandde te helpen. Voor deze setting gebruikten ze de Vrije Basisschool ‘De kleine prins’ in Lennik, toen nog gewoon de ‘Vrije Basisschool Lennik’.
De basisschool kreeg de naam van ‘De Kleine Prins’ door het gelijknamig boek. Waarin een kleine prins zijn planeet moet verlaten om het universum te redden. Dat doet hij samen met zijn roos, waarvan hij dacht dat ze uniek was. Maar tijdens zijn reis merkt hij dat er vele rozen bestaan. Toch leert hij van Vos, zijn beste vriend tijdens de reis, dat zijn roos wel uniek is. Een mooi moraal om mee te geven aan kinderen, iedereen is uniek op zijn eigen manier.
Daarnaast werd ook het klooster en het gemeentehuis in Eizeringen gebruikt als locatie. Maar ook heel wat opnames werden opgenomen in de straten van Lennik. Zo herinneren bewoners van toen nog enkele scenes in buurtwinkels (Alberte, Voeding Tondeur…) en ook gewoon op straat zoals dat het geval zou zijn geweest in de Halleweg en op de hoek van de Zwartenbroekstraat met de Veldstraat.
Dilbeek
Maar ook Dilbeek werd een vaak bezochte stad tijdens de opnames. Zo werd Cultuurcentrum De Westrand ook betrokken. Die bestond toen nog maar een dikke tien jaar in de stad, maar is intussen al een gevestigde waarde.
Ook enkele andere plekken, zoals het oud postkantoor en de Sint-Alenaschool zouden volgens inwoners even ingepalmd zijn geweest door de filmploegen van de reeks. Daarnaast speelden enkelen van hen ook mee in straatscenes rond de vijver, bij de scouts of gewoon in de straten
Bron www. Persinfo.org, : Auteur: Anaïs Deherder