Cast

Meester Marie-Ann 'Merlina' Meerschaut   

                    

Lea Couzin (°1934)

Geboren als Lea Luyckx is ze vooral bekend als Tante Merlina maar ze speelde  ook (gast)rollen in De Collega's , Windkracht 10 , Verschoten & Zoon, Zone Stad, Wittekerke, Aspe en Code 37. Ze speelde een hoofdrol in de film Meisjes , naast Marilou Mermans en Lut Tomsin.  Bij de jeugd van vandaag is ze vooral bekend als Ma Vertongen in F.C. De Kampioenen.

 

Lea  is getrouwd met acteur Staf Van Berendoncks die ook af en toe een rol had in "Merlina"

Napoleon   
     
                                                                              

Jan Reusens (°1918 - +1991)

 

Napoleon was Reusens' laatste grote rol. Hij deed ook mee aan Schipper naast Mathilde , Wij, heren van Zichem , Axel Nort , De Paradijsvogels , Kapitein Zeppos  en hij was Cesar in het onvergetelijke Slisse & Cesar. 
Bij de oprichting van het Mechels Miniatuur Teater in 1956 was hij er behalve acteur ook directeur.

Vaak, ook in de eerste generiek, wordt zijn naam foutief met dubbele "S" geschreven...
 

Ann De Schrandere               
                         

Mieke Bouve (°1961)

 

Mieke is geboren in St.-Niklaas en is vandaag, naast actrice ook politica voor de  Open Vld. Als actrice debuteerde ze in de tv-film De Blijde Dag en in 1983 speelde ze een rol  in de film Zaman. Daarnaast was ze te zien in TV-Touché en tekende ze voor haar meest gekende rol in Merlina. Nadien was ze  in de jaren 90 te zien, bij VTM,  in Commissaris Roos en  Wittekerke (1996 - 1998). Later was ze als Linda Verbist-Lievens te zien in Thuis. Van 2002 tot 2006 was ze opnieuw te zien in een jeugdreeks: Spring (2002 - 2006).
Mieke zetelt  in de Gentse gemeenteraad.

Polycarpus 'Pol' Tack                        

 Paul Ricour (°1943)

Na zijn acteursopleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel begon Paul Ricour zijn carrière bij Toneel Vandaag o.l.v. Rudi Van Vlaenderen.
Hij werd medewerker van de Jeugddienst bij de toenmalige BRT en werd vooral bekend door zijn rollen in de populaire series De Opkopers, Merlina,  Postbus X, Interflix & Carolientje. Van deze reeksen deed hij ook de spelregie, maar ook van Mik, Mak en Mon, Sprookjestheater, Triangelclub, Jacobus en Corneel enz
Op VRT was hij producer van o.a. Hof van Assisen, Alle Maten , Boerenkrijg, Flikken, De Rechtvaardige Rechters en hij speelde mee in ondermeer "Thuis"...

 

 

Sardonis                               
Raf Reymen   (°1926 - +1990)

In de jaren zestig en in het begin van de jaren zeventig was Raf Reymen, pseudoniem van Rafaël Van Caeneghem, werkzaam bij de BRT als acteur, maker van documentaires en realisator. Reymen speelde in enkele langspeelfilms. Naast heel wat televisiefilms, en gastrollen, speelde Reymen in 1976 in De komst van Joachim Stiller en uiteraard was hij  tussen 1983 tot 1988 de vertolker van het misdadig brein Sardonis. In 1989 speelde hij ook nog in de televisiefilm “De vrek” van Dirk Tanghe. Zijn laatste rol was een gastrol in de VTM-televisieserie Commissaris Roos uit 1990.

Adjunct-commissaris Médard Stapel    
Jan Moonen ( °1925 - +1999)

Jan Moonen speelde lange tijdgastrollen in dramareeksen van de BRT. (o.a. in Alfa Papa Tango) en was later ook politiecommissaris van Ravenburg in Postbus X.

Moonen werd wel vaker als agent of commissaris gecast:  zo ondermeer in de films Het Ultieme Kerstverhaal, De Zoete smaak van goudlikeur, Paniekzaaiers, Zandkasteel, Springen & Zaman en dus ook in Merlina, Postbus X en zelfs Het Pleintje.


Crew

Idee:                                       “Nonkel” Bob Davidse
Productie:                            Lambert Van De Sijpe
                                                    Tania Humblet
                                                    Bob Davidse
Regie:                                     Gie Lavigne
Scenario:                              Dick Durver (Jef Elbers)
Muziek:                                 Al Van Dam
Generiek:                             Anton Cogen (stem), Frank Dingenen (beeld eerste generiek)


Scenarist

Dick Durver  (Pseudoniem van Jef Elbers)  (°1947)


Jozef Johannes Elbers is een Vlaams protestzanger, scenarioschrijver en Vlaamsgezind politiek activist. Vanaf de jaren 80 was Elbers actief als medewerker van de BRT. Door toedoen van Paul Ricour belandde Elbers in 1981 in het populaire kinderprogramma Triangelclub van Nicole & Hugo. Later introduceerde Bob Davidse hem als scenarioschrijver voor jeugdprogramma's. waar hij de scenario's schreef voor jeugdreeksen als Merlina, Postbus X, Interflix en Mik, Mak en Mon.

Productie & idee

Bob Davidse ( °1920 - +2010)

Jacobus Hendricus Davidse  was een presentator, zanger en gitarist. Hij stond beter bekend onder de naam Nonkel Bob, het pseudoniem waarmee hij tijdens de jaren 50 en 60 diverse kinderprogramma's op de BRT presenteerde.
Hij was later in zijn carrière Producer Jeugd van de BRT waardoor  hij aan de wieg stond van de jeugdseries Merlina, Carolientje en kapitein Snorrebaard en Stad op stelten.