Merlina was haar tijd ver vooruit

Toegegeven, het ging er allemaal wat traagjes aan toe. En er waren geen spectaculaire vechtscènes of wilde achtervolgingen. De scenario’s waren even poepsimpel als de decors. Maar in die tijd waren jongeren natuurlijk nog niet zoveel gewoon als nu. Wie niet naar de muziekschool of de voetbaltraining was op woensdagmiddag, zat gegarandeerd aan de buis gekluisterd.
“Waterman roept boogschutter…” Nu gebruiken we onze gsm om te bellen of om beelden door te sturen. Bij het detectivebureau van Merlina hadden ze nog geen mobiele telefoons. Wel een appendiscoop die beelden en gesprekken kon ontvangen die de detectives vanop het terrein doorstuurden met hun monitorscoop. Een soort van zendertje dat ze om de hals droegen. 

“Iedereen had een codenaam. Zo was Merlina ‘tweeling’, Ann ‘boogschutter’ en Pol ‘waterman’. Ouderwets? Merlina was haar tijd net ver vooruit!


Van de ‘achturenlijm’, lijm die acht uur lang plakte, tot de ‘grendelgreep’ die stalen tralies voor de ramen liet vallen en stroom op de deurklinken zette zodat eventuele belagers als ratten in de val zaten. Maar zijn grootste uitvinding blijft toch de ‘parafix’, een paraplu waarmee mensen konden worden geparafixt, zeg maar bevroren. De slachtoffers van de parafix moesten nadien letterlijk ontdooien. De taser die politiediensten nu gebruiken om criminelen te neutraliseren zonder hen te verwonden, is met andere woorden afgekeken van de parafix van Napoleon. Met dat verschil dat de parafix minder pijnlijk was als een taser nu. Duizenden kinderen, ondergetekende inbegrepen, speelden het na met de paraplu van hun ouders. Parafixen lukte niet, maar er werden bij tijd wel rake klappen mee uitgedeeld.

 

Of de antikogelkrant, nog zoiets waarmee Merlina haar tijd ver vooruit was. Nu gebruiken veiligheidsagenten die de koninklijke familie beschermen een soort van boekentas die opengeplooid wordt tot een kogelwerend schild wanneer er gevaar dreigt. Napoleon vond dertig jaar geleden al een kogelwerende krant uit waar geen kogel door geraakte.

 

Napoleon's uitvindingen

 

Appendiscoop: de zender-ontvanger-amulet die beeld en geluid doorgeeft waardoor de detectives kunnen communiceren. Ze gebruiken hun sterrenbeeld als codenaam: Pol is 'Waterman', Ann 'Boogschutter', Napoleon 'Weegschaal' en Merlina 'Tweeling'. Ze staan rechtstreeks in contact met de televisiezender-ontvanger in het kantoor van tante Merlina, de Monitorscoop. In één aflevering heeft ook commissaris Stapel een appendiscoop. Hij spreekt dan met de codenaam 'Steenbok'.

Fotofix: een fototoestel, voorzien van dezelfde straal als de parafix.

Nix-Fix: onzichtbare variant van de parafix. De Fix met Nix, want je ziet niks, en toch is alles Fix. (uit: De Walkvader)

Auto-fix: nieuwe, verbeterde versie van de parafix, met als beveiliging dat hij die niet weet hoe het werkt, zelf wordt 'gefixt' in plaats van degene die hij wil 'parafixen'.

Antikogelkrant: een krant die geen kogels doorlaat.

Vitaminedrankje: tegen hoofdpijn, een nevenwerking is dat je een tijdje de P-taal spreekt.

Onzichtbaar touw: touw dat alleen met een spuitbus zichtbaar gemaakt kan worden.

X-bril: bril waarmee je dwars door voorwerpen heen kijkt.

Videobril: bril met verborgen camera en ingebouwde videorecorder waarmee ongezien opnamen gemaakt kunnen worden welke naderhand op de monitorscoop kunnen worden afgespeeld.

Bestafox: geïnduceerde convertibele laserstraal met parabeëe fructulaties, kortom een machine waarmee men met dieren kan praten.

Achturenlijm: lijm die acht uur lang houdt.

Evarist de Computer: de computer van Napoleon die letterlijk een antwoord heeft op alle moeilijke vragen. Opgevolgd door Evarist II, een echte robot die kan lopen.

Spiekstift: stift met zendertje en ontvangertje om af te kijken. Werd ontworpen voor Ann in haar studententijd en was ook voor Pol een grote hulp.

Zangpasta: zangzaad ontwikkeld tegen heesheid, is vooral bedoeld voor vogels. Als de mens ervan eet, gaat hij tsjilpen en krijgt pluimen. Dit kan verholpen worden met Kaalkip 6.

Contradecibel: een toestel dat geluid kan uitschakelen.

Spontanium: een mengsel dat na verloop van tijd spontaan ontbrandt.

Speedsweet: het spoedsnoep, kan voertuigen dubbel zo snel laten rijden. Er bestaat ook een Super Speedweet dat nog tweemaal zo krachtig is.

Staler: mengsel dat een voorwerp, bijvoorbeeld een das, van roestvrij superstaal maakt.

Stopverf: een speciale verf die – als je hem aanbrengt op de grond – een onzichtbare muur optrekt die tot aan de maan reikt. De stopverf werkt na aanbrenging gedurende acht uur.

Kirlianoid: een fototoestel waarmee je gebeurtenissen uit het verleden kunt fotograferen.

Grendelgreep: bevindt zich in het kantoor van Merlina en in het labo. Door eraan te draaien vallen er stalen tralies voor de ramen en komt er stroom op de deurklinken te staan. Eventuele belagers van Merlina zitten als ratten in de val.

Holomat: een fototoestel waarmee je een driedimensionale foto van een object kan maken. De foto kan met behulp van een speciale ontvangstpiramide worden geprojecteerd.

Tijdinkt-negatief: speciale inkt met tijdsinstelling. De inkt is maar voor bepaalde tijd zichtbaar. De duur kan worden ingesteld. Na de ingestelde tijd verdwijnt de inkt vanzelf. "Tijdinkt-positief" bestaat ook en werkt precies andersom.

Telepapet: een speciale pet, waarmee iemand telepathisch zijn gedachten kan overbrengen naar een ontvanger.

WaWa: de "Waarheids-Walm" is een middel om uit te vinden wie liegt en wie niet. Bij degene die na besprenkeling met WaWa liegt, verschijnt een groot zwart kruis op het voorhoofd. Het kruis verdwijnt pas op het moment dat de waarheid wordt gesproken. Er is ook een speciale onzichtbare WaWa, die alleen met de X-bril te zien is.

Krachtcapsule: wie de krachtcapsule eet, wordt gedurende 30 seconden supersterk.

Speurneusstok: een grote speurneus op een stok om verloren zaken mee op te sporen. Normaal geeft hij het signaal "bop bop" op de hoofdtelefoon. Heeft hij echter het spoor gevonden, dan geeft hij het signaal "bip bip".

M.T.T.: met de "Memo Technische Tructransmitter" worden teksten op cd opgenomen en vervolgens via de hoofdtelefoon in het onderbewustzijn van de mens geplaatst. Zodoende hoeft men de teksten niet meer van buiten te leren.

Magneetflix: een magnetisch veld in verstuivervorm. Wie of wat hiermee besprenkeld wordt, krijgt een krachtig magnetisch veld om zich heen waardoor hij/zij/het gemakkelijk met een kompas op te sporen is.

Boemerangeffect: iets dat wordt gegooid naar een object dat ingespoten is met deze substantie wordt teruggeworpen naar hem/haar die het geworpen heeft.

ABA: de "Anonieme Brieven Aanwijzer" kan door het "scannen" van anonieme brieven de afzender aanwijzen.

ABBA: door de "Afstands Bestuurde Bewegings Automaat" kan men Evarist de Robot laten bewegen. Via de ABBA-Bril ziet men wat de ogen van Evarist op hetzelfde moment zien.

Bombusknopen: speciale knopen aan Pol zijn regenjas. Door een knoop los te trekken en op de grond te gooien ontploft hij na drie seconden. In de knoop zit slaapgas, lachgas, griengas en dergelijke om de tegenstander uit te schakelen. Degene die de knoop gooit, raakt niet geïnfecteerd met het gas doordat hij bij het lostrekken van de knoop wordt bespoten met een ingebouwd tegengif.

B-Prikker: wie met de B-prikker wordt geprikt toont binnen enkele seconden berouw voor al zijn slechte daden.

en... uiteraard... de...

Parafix: een paraplu waarmee mensen kunnen worden geparafixt, zeg maar bevroren. De slachtoffers van de parafix moeten letterlijk ontdooien, iets dat de onhandige Pol meer dan eens overkomt.

 

Bron Merlina’s Mysterieboek van Dick Durver uitgegeven door de dienst Pers en Publicaties van de BRT 1984